Om bogen

”Hvorfor sagde vi det ikke før? – Det er fandme min krop!” er en samtale- og debatbog, der sætter fokus på de ”små” seksuelle overgreb, som der sjældent tales om.

Når man hører om seksuelle overgreb, handler det oftest om voldsomme voldtægter, misrøgt og omsorgssvigt. Langt sjældnere er det, at man hører om “de mindre” seksuelle krænkelser og overgreb. De overgreb, hvor den krænkede står tilbage med en tvivl om, hvorvidt der overhovedet var tale om et overgreb, som fortjener at blive italesat og bearbejdet.

Vi er to kvinder fra to generationer: Susanne er født i 1959, og Mille er født i 1979. Vi har begge seksuelle overgreb i bagagen men på vidt forskellig måde. Susanne var ude for seksuelle overgreb af sin stedfar, da hun var 9-10 år. Mille var ude for et seksuelt overgreb af en jævnaldrende, da hun gik i gymnasiet, som førte til flere overgreb og destruktive forhold.

Nu siger vi begge to: Det er fandme min krop! Det var ikke i orden!

Kroppen er DIN. Det er aldrig din skyld. Har du en følelse af, at der er foregået noget, som ikke er i orden, så ER der foregået noget! Uanset hvor ”småt”, det er. Så ER der sket en krænkende adfærd i forhold til noget seksualitet.

Så det er ikke dig som person, der er noget galt med – det er adfærden, du har været ude for, der er noget galt med. Og det er helt naturligt at få de traumer og de problemstillinger, som du bakser med. Du er helt normal!

I bogen kan du følge med i vores samtale og proces frem mod at få bearbejdet overgrebene. Vi er åbne og ærlige, og vi bryder tavsheden. Vi vil gerne gå forrest og dele en bid af vores historier, og så håber vi, at mange andre vil følge trop.

Med i bogen er der også øvelser og refleksioner til dig, der læser med, og vi har Lone Elisabeth Hjortshøj med som fagperson, der deler sine erfaringer og viden omkring seksuelle overgreb. Lone har 20 års erfaring i at hjælpe kvinder, der har været ude for overgreb.

Følg bogen på Instagram: @deterfandmeminkrop.dk

Og på Facebook:
https://www.facebook.com/Hvorfor-sagde-vi-det-ikke-f%C3%B8r-121071473067755

Alle billeder til bogen er taget af Anja Ekstrøm (www.anjaekstroem.dk).

Bogen udkommer d. 30. oktober 2020 på Forlaget Skriveboblen (www.skriveboblen.dk).